Котел – це унікальний посуд для приготування страв на багатті, печі або на звичайній плиті. Винайшли його у Середній Азії, де широко використовують і сьогодні. Приготувати в казані можна все, що завгодно, але, згідно з традиціями узбецької та таджицької кухні, найкраще в ньому виходить саме баранина.
Особливості приготування страв у казані
У товстостінному казані продукти повільно томляться і пропарюються, зберігаючи всі поживні властивості та вітаміни. У такому посуді страви не пригорають, хоч готуються досить довго.
Критерії вибору:
- Товщина стінок має бути більше 3 мм.
- Краще купувати казан з чавуну, хоч важить він багато, проте страви в ньому виходять просто ідеальними.
- Посуд з антипригарним покриттям та скляною кришкою, для багаття краще не використовувати.
- Обсяг казана має бути достатнім для великої компанії.
Козан з чавуну краще зберігає тепло, тому страви в ньому виходять смачнішими.
Більшість людей слово «казан» асоціюється з ароматним узбецьким пловом. Однак у ньому можна легко приготувати багато страв, було б бажання.
Найсмачніші, ситні та наваристі супи та другі страви в казані виходять з баранини.