Білий гриб: у якому лісі росте, опис, фото, їстівний чи ні, сезон

Гриби

Царем лісів з давніх-давен вважається білий гриб. Він залишається безперечним лідером тривалий час. Незрівнянний смак, приємна м'якоть, яка не змінює кольору, робить його улюбленцем у грибників. Але в гонитві за боровиками багато хто плутає бажаний трофей з іншими дуже схожими грибами.

Як виглядає білий гриб

Різновидів білого гриба (boletus edulis) багато. У загальних характеристиках у них немає жодних відмінностей, але є невеликі нюанси у дрібницях та будові. Капелюшок досягає від 7 до 30 см. Вона гола з гладкою, іноді зморщеною поверхнею. У старіших екземплярів трохи сплощена. Колір може бути різним: від білого до коричневого. Чим доросліший боровик, тим зазвичай темніший капелюшок.

Загальний вигляд та коротка характеристика білого гриба

Іноді колір буває з помаранчевим, пурпуровим або лимонно-жовтим відтінком.

Краї капелюшка світліші, з тонкою білою окантовкою. Шкірка від м'якоті не відокремлюється. Найголовніша цінність – біла м'якоть. Вона завжди міцна, м'ясиста та соковита. З віком може поділятися на волокна і набувати жовтого відтінку.

З віком гриб набуває кремового відтінку.

Діаметр ніжки 7-10 см, висота – 8-25 см. У молодих грибів бочкоподібної форми, але в міру розростання стають циліндричної форми з потовщенням біля основи. Колір в основному білуватий, може бути коричневий або червонуватий відтінок. Проглядаються волокна. Під капелюшком присутній трубчастий шар довжиною до 4 см. У молодих боровиків трубочки світлі, поступово набувають жовтого або зеленого відтінку.

Смак слабо виражений. У сирих боровиків немає запаху, він з'являється лише при варінні чи сушінні.

Сира грибна м'якоть має слабкий запах