Вважають, що жолуді їдять тільки дикі кабани і гризуни, а для людини вони марні. Це не зовсім так, адже вони широко застосовуються в медицині, косметології та й у кулінарії теж. Головне – правильно їх приготувати.
Що таке жолудь та його властивості
Зазвичай так називають плоди дуба, що мають незвичну форму у вигляді гладкого коричневого зернятка зі сріблястою кришкою-шапочкою зверху. Вони дуже поживні та калорійні, містять багато вітамінів, антиоксидантів.
Жолуди мають масу корисних властивостей
У ботаніці вважаються не горіхами, а горіховими плодами, які ростуть на всіх деревах сімейства букових.
Саме з маленьких жолудів виростають величезні красиві дуби, які починають плодоносити лише через 20-30 років життя. Зелені плоди вживати не можна, а зрілі мають світле жовто-коричневе забарвлення.
Корисні властивості:
- зміцнюють нервову систему;
- прискорюють метаболізм;
- нормалізують гормональний баланс;
- допомагають повноцінному засвоєнню вітамінів;
- знижують рівень холестерину;
- Виводять токсини;
- Підвищують імунний статус;
- Поліпшують мозковий кровообіг;
- сприяють виробленню серотоніну.
Внутріієнти, що входять до складу плодів, благотворно впливають на організм.
У косметології горішки застосовують у кремах та масках для уповільнення процесу старіння шкіри, зміцнення волосся та нігтів. З лікувальною метою їх використовують як бактерицидний, протизапальний і загоюючий засіб.
У народній медицині із жолудів готують мазі від болів у суглобах, настоянки для нормалізації тиску та профілактики вірусних захворювань. Корисні компоненти зерен допомагають швидко загоювати рани та глибокі порізи, використовуються в терапії енурезу та алергії.
Дубові жолуді використовують у народній медицині для лікування хвороб суглобів, нормалізації артеріального тиску.
Побоювання викликає високий вміст у плодах дубильної кислоти, яка у великих кількостях здатна завдати відчутної шкоди здоров'ю. Чимало питань викликають таніни, що містяться у жолуді. Вони заважають організму засвоювати корисні речовини із їжі.