Чи можна жолуді дуба людині: користь і шкода, рецепти, властивості

Вважають, що жолуді їдять тільки дикі кабани і гризуни, а для людини вони марні. Це не зовсім так, адже вони широко застосовуються в медицині, косметології та й у кулінарії теж. Головне – правильно їх приготувати.

Що таке жолудь та його властивості

Зазвичай так називають плоди дуба, що мають незвичну форму у вигляді гладкого коричневого зернятка зі сріблястою кришкою-шапочкою зверху. Вони дуже поживні та калорійні, містять багато вітамінів, антиоксидантів.

Жолуди мають масу корисних властивостей

У ботаніці вважаються не горіхами, а горіховими плодами, які ростуть на всіх деревах сімейства букових.

Саме з маленьких жолудів виростають величезні красиві дуби, які починають плодоносити лише через 20-30 років життя. Зелені плоди вживати не можна, а зрілі мають світле жовто-коричневе забарвлення.

Корисні властивості:

  • зміцнюють нервову систему;
  • прискорюють метаболізм;
  • нормалізують гормональний баланс;
  • допомагають повноцінному засвоєнню вітамінів;
  • знижують рівень холестерину;
  • Виводять токсини;
  • Підвищують імунний статус;
  • Поліпшують мозковий кровообіг;
  • сприяють виробленню серотоніну.

Внутріієнти, що входять до складу плодів, благотворно впливають на організм.

У косметології горішки застосовують у кремах та масках для уповільнення процесу старіння шкіри, зміцнення волосся та нігтів. З лікувальною метою їх використовують як бактерицидний, протизапальний і загоюючий засіб.

У народній медицині із жолудів готують мазі від болів у суглобах, настоянки для нормалізації тиску та профілактики вірусних захворювань. Корисні компоненти зерен допомагають швидко загоювати рани та глибокі порізи, використовуються в терапії енурезу та алергії.

Дубові жолуді використовують у народній медицині для лікування хвороб суглобів, нормалізації артеріального тиску.

Побоювання викликає високий вміст у плодах дубильної кислоти, яка у великих кількостях здатна завдати відчутної шкоди здоров'ю. Чимало питань викликають таніни, що містяться у жолуді. Вони заважають організму засвоювати корисні речовини із їжі.