Особливо смачною та корисною вважається риба червоних сортів, наприклад, горбуша. Якщо правильно приготувати її на мангалі, вона збереже всі свої корисні властивості. Існує чимало способів та рецептів запікання горбуші на вугіллі, у фользі, на ґратах. З неї можна зробити соковитий шашлик чи ароматні стейки.
Корисні властивості та калорійність горбуші
Горбуша відноситься до сімейства лососевих, а її відмінною особливістю є невеликий горб на спині та помаранчеве м'ясо. До складу входять незамінні для людини амінокислоти, макроелементи, омега-3 та фосфорна кислота, вітаміни.
Горбуша – це промислова риба, яка відрізняється багатим складом корисних вітамінів та мінералів.
Ця риба відмінно підходить для дієтичного харчування, адже в ній всього 140-150 ккал на кожні 100 г.
Користь для організму:
- зміцнює кістки, перешкоджає розвитку остеопорозу;
- нормалізує роботу серцево-судинної системи та травного тракту;
- прискорює обмінні процеси;
- Підтримує імунітет;
- Поліпшує когнітивні здібності, пам'ять;
- сприяє очищенню організму від токсинів;
- стабілізує рівень глюкози у крові;
- збагачує організм киснем;
- має омолоджуючий ефект.
Користь горбуші для організму людини
Йод, кальцій та фосфор допомагають правильному формуванню скелета у дітей, зміцнюють зуби та кістки. Головне – це правильне приготування риби. Смажена, копчена або малосольна горбуша не принесе користі. Її необхідно запікати чи варити на пару.
Вітаміни та мінерали:
- тіамін (В1);
- цинк;
- ніацин (РР);
- сірка;
- аскорбінова кислота;
- мідь;
- Токоферол (Е);
- фтор;
- Рібофлавін (В2);
- йод;
- Ретинол (А);
- Кальцій;
- ціанокобаламін (В12);
- фосфор;
- Калій.
М'ясо горбуші містить необхідну кількість вітамінів, мікроелементів та жирних кислот
Щодня її їсти не варто, щоб не спровокувати зайвий синтез гормонів. Достатньо вводити до раціону не більше 200 г на тиждень.
Не можна вживати цей продукт людям з алергією на йод або індивідуальною нестерпністю фосфору, а також маленьким дітям до 2 років.