Гриб глива устрична (Pleurotus ostreatus): опис, фото, де і коли росте, застосування

Багато років людина збирає устричні гливи. Вони відомі завдяки своєму смаку та корисним лікарським властивостям. Найбільшою популярністю ці пізні гриби мають серед китайців. Але у гриба є двійники, тому гливи устричну потрібно вміти розрізняти.

Опис гливи устричної

Це відносно великі та широко відомі гриби із сімейства Вешенкових. Устричний гриб (pleurotus ostreatus) має інші назви:

  • плеврот;
  • Плоский гриб;
  • устрична глива;
  • Вівча.

У гливи поєднується невибагливість при культивуванні, прекрасні гастрономічні властивості, високі показники продуктивності. Виростити самостійно гливи набагато простіше, ніж печериці.

Глива вустрична зручна для культивації через свою невибагливість і низьку вимогливість при вирощуванні

Капелюшок

У діаметрі усічна глива сягає 5-20 см. Форма капелюшка вухоподібна, неправильна, опукла, згодом стає опукло-розповсюдженою.

Поверхня капелюшка гладка, злегка волокниста. Пофарбована у світлі тони:

  • темно-сірий;
  • горіхово-сірий;
  • кремовий;
  • темно коричневий.

Капелюшок гливи устричної може мати будь-які відтінки в діапазоні від світло-попелястого до темно сірого.

У фарбуванні може бути оливковий або вишневий відтінок.