Багато років людина збирає устричні гливи. Вони відомі завдяки своєму смаку та корисним лікарським властивостям. Найбільшою популярністю ці пізні гриби мають серед китайців. Але у гриба є двійники, тому гливи устричну потрібно вміти розрізняти.
Опис гливи устричної
Це відносно великі та широко відомі гриби із сімейства Вешенкових. Устричний гриб (pleurotus ostreatus) має інші назви:
- плеврот;
- Плоский гриб;
- устрична глива;
- Вівча.
У гливи поєднується невибагливість при культивуванні, прекрасні гастрономічні властивості, високі показники продуктивності. Виростити самостійно гливи набагато простіше, ніж печериці.
Глива вустрична зручна для культивації через свою невибагливість і низьку вимогливість при вирощуванні
Капелюшок
У діаметрі усічна глива сягає 5-20 см. Форма капелюшка вухоподібна, неправильна, опукла, згодом стає опукло-розповсюдженою.
Поверхня капелюшка гладка, злегка волокниста. Пофарбована у світлі тони:
- темно-сірий;
- горіхово-сірий;
- кремовий;
- темно коричневий.
Капелюшок гливи устричної може мати будь-які відтінки в діапазоні від світло-попелястого до темно сірого.
У фарбуванні може бути оливковий або вишневий відтінок.