Гриби двійники (24 види): небезпечні та підступні отруйні двійники їстівних грибів, назви

Російські лісові масиви багаті на дари природи, і в сезон грибів жителі не втрачають можливості наповнити ними свої кошики. Потім урожай маринують, сушать, смажать, запікають, заготовляють на зиму. Але не всі усвідомлюють, що збирання грибів – одне з найнебезпечніших захоплень. Нестача знань і досвіду в цій справі може стати трагедією. Більшість випадків отруєння грибами спричинено поїданням хибних аналогів їстівних грибів. Ось чому важливо знати характерні ознаки їстівних екземплярів та їх двійників.

Характерні ознаки їстівних грибів

Є кілька характерних ознак, як відрізнити їстівний гриб від неїстівного:

  • Відсутність гіркого смаку та різкого запаху.
  • Яскраві та соковиті забарвлення.
  • Світла внутрішня м'якоть.
  • Відсутність кільця на ніжці.

Основні відмінності їстівних грибів

Проте всі зазначені ознаки не є стовідсотковою гарантією того, що гриб їстівний. Деякі з них властиві і отруйним екземплярам, наприклад, блідої поганки немає неприємного запаху, а її м'якоть світла.

Також важливо враховувати територію зростання. Найчастіше неїстівні види можна знайти далеко від місця, де ростуть їстівні гриби. Тому краще збирати врожай у перевірених місцях, де ризик помилитися та взяти отруйний двійник набагато нижче.