Каша польова на багатті: солдатська, пшоняна, з тушонкою, як приготувати в казані

Виїжджаючи на пікнік, можна готувати не лише традиційний шашлик, а й ситну польову кашу. Існує чимало рецептів її приготування із використанням різних круп. Кожен із них заслуговує на увагу, адже каша з легким ароматом диму, зварена на багатті буде не тільки дуже смачною, а й корисною.

Польова каша на багатті: корисні властивості, калорійність

Користь та калорійність каші залежить від крупи, з якої вона вариться, а також додаткових інгредієнтів. Наприклад, молочна каша з цукром та ізюмом містить набагато більше калорій, ніж приготована на воді без добавок.

Польова каша на багатті – це універсальна страва, яка дуже зручно варити в казанку

Смачно вийде, якщо готувати похідну страву з використанням сала чи тушонки. Такий варіант чудово підійде для ситної вечері. Отримати заряд бадьорості з самого ранку допоможе солодка каша з молоком, медом та сухофруктами.

Що стосується калорійності, то у всіх круп вона приблизно однакова.

Енергетична цінність у 100 г:

  • 313 ккал у гречці;
  • по 333 ккал у манки та рису;
  • 323 ккал у перловій каші;
  • по 342 ккал у вівсянці та пшоні;
  • 328 ккал у кукурудзяної крупи.

Таблиця харчової цінності круп

Якщо говорити про корисні властивості, то вони є в кожній крупі незалежно від сорту:

  • Гречка вважається рекордсменом за кількістю білка та заліза, вітамінів групи В. Підходить для дієтичного харчування, не викликає алергії.
  • У вівсянці багато калію та цинку, а її регулярне вживання дозволяє зміцнити імунітет, очистити судини від холестерину.
  • Тим, хто страждає на непереносимість глютена, варто звернути увагу на кукурудзяну крупу. Крім того, вона включає важливі для організму мікроелементи і вітаміни.
  • Однією з найбільш калорійних каш вважається знайома з дитинства манка. Вариться вона на молоці, що тільки додає калорій, тому людям із зайвою вагою чи діабетом її краще не вживати. Однак і в ній міститься багато корисних речовин, серед яких вітамін В1, калій і білок.
  • Що стосується рису, то перевагу потрібно віддати коричневому, в якому більше вітамінів. Білий рис має бути цільнозерновим та пропареним, так у ньому зберігається максимальна кількість необхідних для здоров'я компонентів.
  • Пшоно також є безглютеновою крупою, яку рекомендують їсти алергікам. Фтор, залізо, кальцій і магній, що міститься в ній, роблять її незамінною для здорового харчування.

Корисні властивості каш

Ситна перловка включає необхідні елементу, клітковину.