Небезпечні двійники білого гриба: назва отруйних та неїстівних

Досвідчені грибники знають, що є чимало грибів, що зовні нагадують білі. Важливо вміти розрізняти їх, адже небезпечні двійники здатні викликати важке отруєння. Особливо це стосується любителів початківців тихого полювання, яким варто бути гранично уважними, вирушаючи в ліс.

Опис та властивості білого гриба

У Росії її ростуть кілька їстівних видів білих грибів. Усі вони відрізняються як зовнішнім виглядом, і смаковими якостями. Розпізнати їх нескладно, якщо знати основні ознаки та нюанси.

Випукла, напівсферична, шириною близько 30 см. Поверхня матова, суха. Колір капелюшка коричневий, світлий

Різновид Капелюшок М’якуш Смак Ніжка
Літній Щільна, біла, колір на зрізі не змінюється Ніжний, солодкуватий, з легким горіховим присмаком та сильним грибним запахом Товста, що розширюється донизу. Коричневе забарвлення з великим сітчастим малюнком
Сосновий Червоно-коричневого кольору, опукла, діаметром не більше 25 см, гладка М’ясиста, щільна. Зверху рожева, а знизу біла Слабкий, солодкуватий, з легким горіховим ароматом Коротка та товста, покрита сіточкою
Березовий У середині випукла, а по краях плоска, глянсова, близько 15 см у діаметрі. Колір світло-жовтий або бежевий Біла, щільна. Колір на зрізі не змінює Смак нейтральний, але є сильний грибний аромат Бочкоподібної форми, коричнево-біла, з сіточкою у верхній частині

У всіх білих грибів кремезна товста ніжка, близько 10-15 см у висоту, з потовщеною основою і дрібною сіточкою у верхній частині. Округлий великий капелюшок, розміри якого можуть досягати до 30 см в діаметрі. Колір у неї червонувато-коричневий, зі світлою нижньою частиною. М'якуш переважно білий або трохи жовтуватий.

Білі гриби мають м'якоть білого або жовтуватого кольору.

Свою назву гриби отримали через те, що їхня м'якоть не змінює своє забарвлення після теплової обробки і завжди залишається білою. Інша назва – боровик, пов'язана з тим, що ці гриби найчастіше зустрічаються у сосновому борі.

Білий гриб – це не тільки смачний, але й дуже корисний дар природи. Він є джерелом білка та клітковини, що нормалізує травлення. Флавоноїди, що містяться в ньому, зміцнюють імунітет і допомагають боротися з анемією. Боровик – чудове джерело вітамінів групи В та D, а також необхідних людському організму мінералів.

Білий гриб багатий вітамінами та мінералами