Риба на мангалі: 20 рецептів на решітці, вугіллі, шашлик з риби

Жоден пікнік на природі не обходиться без шашлику з курки чи свинини. Але набагато краще готувати його з риби, адже це не лише швидше, а й набагато корисніше. Варіантів та способів запекти рибу на багатті існує величезна кількість.

Яку рибу можна посмажити на вугіллі

В принципі, підійде будь-яка, головне щоб вона була свіжою. Найбільш популярні варіанти:

  • Будь-яка річкова риба;
  • лосось;
  • скумбрія;
  • Дорадо;
  • тунець;
  • форель;
  • морський окунь.

Види риб, що ідеально підходять для приготування на мангалі

Від вибору риби залежить спосіб її приготування на багатті:

  • З великої риби на решітці можна зробити чудові стейки
  • Цілком краще запікати тушки середнього розміру – так вони повністю просмажаться
  • Шашлик відмінно вийде з будь-якої риби з щільним філе (наприклад, лосось, осетр)

Для приготування на багатті годиться будь-яка свіжа риба

Перед тим, як запекти цілу тушку на решітці, необхідно зробити кілька неглибоких надрізів з боків. Це дозволить м'якоті швидше засмажитись, та й маринуватися вона буде краще.

Крім того, для барбекю краще вибрати жирнішу рибку (наприклад, форель), а суху (тріску або горбушу) замаринувати і запекти у фользі.

Так, наприклад, чудово підійдуть для мангалу морський окунь, кета, сьомга, тунець. Середнього розміру рибки можна запекти цілими тушками, та якщо з великих приготувати соковиті стейки і шашлик.

Тушки середніх розмірів можна запікати на мангалі повністю, не розрізаючи

Для запікання цілком також підійде скумбрія, сибас, дорадо, а з річкових різновидів краще використовувати коропа, карася, окуня, ляща. Останній має досить товстий жировий прошарок, який робить готове блюдо надзвичайно соковитим і ніжним. Щука і карась, навпаки, дуже сухі, тому їх потрібно попередньо замаринувати.

Ідеальні стейки вийдуть з тунця, якого легко обробити та прибрати великі кісточки та хребет. Підготовлені шматочки досить збризкати лимонним соком, присмажити спеціями і помістити на 10 хвилин на гарячі грати.

Філе тилапії на відкритому вогні без фольги посмажити не вийде – дуже ніжна м'якоть.

Непогані рибні стейки робляться з товстолобика, форелі та сьомги. Причому необов'язково обробляти їх самому, адже рибні заготівлі продаються у магазинах.

Для приготування стейку підійдуть товстолобик, форель та сьомга.

Для шашликів краще вибрати екзотичну рибу-меч із досить щільною білою м'якоттю. Попередньо її маринують у соєвому соусі, змішаному з кетчупом та оливковою олією зі спеціями, а потім засмажують на шампурах.

Більш доступними, але не менш смачними будуть шашлики із сома, севрюги та язя.

Рекомендації новачкам:

  • При запіканні не потрібно використовувати велику кількість спецій та приправ, щоб не зіпсувати смак. Достатньо трохи олії, соку лимона, спецій та солі.
  • Відмінний маринад для риби вийде із соєвого соусу, майонезу, білого вина, сметани.
  • Столовий оцет для маринування не застосовується.
  • Якщо потрібно відокремити кістки від філе, то не можна знімати з риби шкірку. Вона дозволить шматочкам зберегти форму і зробить страву соковитішою.
  • Червону рибу не варто вимочувати в лимонному соку, щоб філе не побіліло. І тут більше підійде біле вино.

Для багаття зручніше використовувати покупне вугілля, але якщо такої можливості немає, то дрова доведеться заготовити самостійно.

Для приготування на мангалі можна використовувати деревне вугілля.

Хвойні, смолисті породи (ялина, сосну) краще не брати, вони додадуть страви неприємного присмаку. Ідеальне багаття для барбекю вийде з вільхи, але можна взяти й інші листяні дерева.