Риба на мангалі (20 рецептів): смажена на решітці, шашлик, на вугіллі, грилі

Риба – найкращий продукт з погляду здорового харчування, адже вона містить величезну кількість корисних компонентів та амінокислот. Приготовлена на багатті, вона ідеально підійде для дієтичного столу, збереже всі необхідні людині мінерали та вітаміни.

Як вибрати якісну рибу для приготування на мангалі

В першу чергу риба має бути свіжою, а річкову вибрати або морську – справа смаку. На грилі не вдасться посмажити лише камбалу чи морську мову. Їхня ніжна м'якоть просто розвалиться і перетвориться на кашу.

Кращі сорти для мангалу:

  • сьомга;
  • палтус;
  • форель;
  • горбуша;
  • морський окунь;
  • тунець;
  • скумбрія;
  • тріска.

Сорти риби для смаження на мангалі

Підійде і будь-який річковий улов, що власноруч здобутий на риболовлі. Краще вибирати жирні сорти з невеликою кількістю кісток. Цілком краще запікати тушки середнього розміру, щоб вони повністю просмажилися.

З великої морської риби виходять чудові стейки. Для шашлику краще обрати щільне філе.

Перед тим, як запекти цілу тушку на решітці, необхідно зробити кілька неглибоких надрізів з боків. Це дозволить м'якоті швидше засмажитись, та й маринуватися вона буде краще.

Ознаки свіжості риби:

  • Щільна, тверда та чиста луска.
  • Червоні або рожеві зябра, прозорі очі.
  • Відсутність неприємного аміачного запаху.
  • М'якуш щільний, не пухкий, легко відділяється від кісток.
  • На черевці та боках немає іржавих, жовто-коричневих плям.

Способи визначення свіжості риби

Краще віддати перевагу охолодженим, потрошеним тушкам, але варто враховувати, що вони зберігаються всього 2 діб при t до +4 градусів Цельсія.