Шашлик із сома на мангалі: як приготувати на вугіллі, на ґратах, рецепт

Сом – смачна та проста у приготуванні риба. У неї відсутні дрібні кісточки і немає луски, тому обробка займає мінімум часу. М'яке та соковите м'ясо містить білок, мікроелементи та вітаміни. А приготованого на багатті сома оцінять навіть ті, хто не вважає себе шанувальником риби, адже він виходить ароматнішим за будь-якого м'ясного шашлику. До того ж таку страву можна поєднувати з іншими закусками, що готуються на мангалі.

Як вибрати сома для шашлику

Мало хто знає, за якими ознаками можна відрізнити сома від схожих риб. Щоб не припуститися помилки при покупці, слід переконатися, що у соміка присутні такі характерні риси:

  • Велика та широка голова.
  • Маленькі, ледь помітні очі.
  • Плоский рот.
  • Декілька невеликих вусиків.
  • Плюснутий з боків хвіст.

Зовнішня будова сома

Бажано, щоб риба знаходилася у віці ікрометання – так вона буде найсмачнішою та жирнішою.

Не менш важливо визначити і свіжість тушки. На це вкажуть темні очі без каламутності, рожеві зябра та біле черево. М'якуш при натисканні на нього пальцем повинен швидко розгладитися. Таку рибу можна сміливо купувати для шашлику та інших страв.