Одним з найсмачніших і поживних видів червоної риби вважається сьомга. Приготувати її не дуже важко, як здається на перший погляд. Вдома її смажать на грилі, запікають у духовці або на сковороді. При цьому лосося легко готувати і на природі на мангалі: це не вимагатиме великих зусиль, але делікатес вийде неймовірним вишуканим.
Як вибрати та підготувати сьомгу для приготування на мангалі
Смажити сьомгу на мангалі просто, з цим завданням зможе впоратися навіть новачок. Але все-таки, не підозрюючи про певні головні нюанси, навіть таку рибу легко можна зіпсувати.
Придбати сьомгу можна як у свіжому або охолодженому вигляді, так і замороженому. Для запікання на вугіллі слід брати свіжі тушки, що зберегли в собі соковитість та ніжність риби. Якщо немає можливості і доводиться брати заморожену, її потрібно правильно розморозити: залишити відтавати без жодних зайвих маніпуляцій, які можуть спричинити занадто контрастну зміну температури.
Для запікання на мангалі беруть свіжовиловлену або морожену рибу
Настійно не рекомендується застосовувати мікрохвильову піч або воду високої температури, тому м'ясо стане розвалюватися і втратить весь свій сік, стане сухим.
При покупці риби потрібно перевірити її свіжість, для цього варто дотримуватися таких порад:
- М'ясо повинно мати блідо-жовтогарячий колір. Якщо воно буде надто яскравим, тоді, ймовірно, риба трохи зіпсувалася, і щоб виправити ситуацію, продавці обробили її з використанням хімікатів.
- Запах має бути тонким і свіжим.
- Кістки та шкіра повинні міцно прикріплюватися до м'яса і не відшаровуватись.
- Очі не повинні бути каламутними та запалими.
- Шкіра свіжої риби дуже пружна: якщо натиснути на неї пальцем, вона миттєво розгладиться.
- Луска не повинна бути покрита слизом: вона трохи волога, з легким блиском.
- Зябра виключно рожевого відтінку;
- Риба має чіткі білі жирові прожилки.
Правила вибору свіжої риби
Якщо тушка упакована, слід уважно дослідити її цілісність та вказаний термін придатності.
Перед приготуванням треба виконати ряд дій для підготовки тушки до наступних етапів обробки. Для початку слід зняти луску, обмити рибу, висушити та витягти нутрощі. Від голови і хвоста також необхідно позбутися.
Якщо рибини невеликого розміру і готуватимуться цілком, досить видалити тільки зябра. Більші екземпляри обробляються порційно, при цьому рекомендується видаляти великі кісточки: дрібних у цьому виді риби небагато. Також потрібно прибрати плавці, маленька риба в такій маніпуляції не потребує.
Обробка риби на філе