Комахи – чудова їжа для людини, яка може стати гідною альтернативою м’ясу та рибі за харчовою цінністю. Вчені дійшли висновку, що раціон людей, які включають у своє меню комах, повноцінніший, ніж у тих, хто воліє отримувати білок з інших джерел. Але перед тим, як скуштувати незвичайні страви, необхідно дізнатися, які комахи придатні для споживання.
Навіщо є комах
Населення планети стрімко збільшується, і вже до 2050 року чисельність людей у всьому світі становитиме близько 9,8 млрд людей. Вчені вважають, що людству просто необхідно переосмислити системи постачання продовольством, оскільки продуктів харчування на всіх через кілька десятків років просто не вистачатиме.
Комахи – здорова та безпечна альтернатива традиційному харчуванню
Комахи – готова альтернатива білковій їжі. Включити їх до раціону слід з кількох причин:
- Майже всі види комах – це джерело повноцінного білка, амінокислот, вітамінів та мікроелементів. Крім цього кожен з них має окремі корисні властивості. Так, цвіркуни позитивно впливають на кишкову мікрофлору. Порошок з личинок борошняного хробака, доданий у тісто, значно підвищує харчову цінність хлібобулочних виробів. Різноманітні жучки та черв’ячки роблять раціон збалансованим при неправильному харчуванні, недоїданні, необхідності дотримуватися дієти.
- Оскільки комахи не харчуються модифікованими продуктами, консервантами та хімікатами, вони безпечніші для людини, на відміну від м’яса чи риби.
- Замінивши хоча б частково м’ясо на комах, людина заощадить величезну кількість води та знизить виділення аміаку. Кожен зможе вирощувати хробаків, мурах, жуків і т. д. у себе вдома, а це означає, що для посівів та пасовищ буде потрібно менше земель, підготовка яких нерідко вимагає вирубування лісів.
- Вміння є жуків, черв’яків, бджіл або коників значно підвищує шанси на виживання, якщо людина опиниться в екстремальних умовах, наприклад, заблукає в лісі і довго не зможе знайти вихід.
Комахи багаті білком, клітковиною, корисними жирами та вітамінами
Користування комах достатньо, але не можна забувати і про те, що вони можуть викликати алергію. Тому включати до свого раціону цей продукт слід акуратно, стежачи за реакцією організму.