Як розпалити багаття (5 варіантів): з якого боку підпалювати, як швидко розвести

Видобуток вогню

Навички того, як швидко розпалити багаття в похідних умовах, — одні з найважливіших. Температура багаття допоможе туристові зігрітися в негоду, просушити речі, отримати придатну для пиття воду, а також приготувати їжу. Відкритий вогонь допомагає відлякувати диких тварин, служить передавачем сигналу допомоги та дозволяє спорудити примітивні знаряддя праці.

Фізика процесу отримання вогню

Горіння є реакцією на процеси окислення палива, в результаті якого виділяється тепло. Щоб підтримувати постійне горіння, необхідно подбати про наявність трьох складових:

  1. Паливо. Без постійного підживлення багаття дровами або іншим видом палива вогонь горіти не зможе, тому що не буде окислюватися.
  2. Кисень. Уявити процес окислення без участі у ньому кисню неможливо. Він міститься у повітрі. Отже, для повноцінного горіння необхідно забезпечити доступ кисню. Іноді при розпалюванні вогню турист намагається відразу завалити його хмизом, тим самим знижуючи рівень надходження кисню. Така помилка стає причиною згасання вогню, що розпалюється. Ідентична ситуація виникає не тільки через велику кількість дров у багатті. Наприклад, високо в горах рівень кисню в кілька разів менший, ніж у низинній місцевості. Доступ повітря буде меншим, і процес окислення виявиться неможливим.
  3. Температура. Для запуску процесу горіння необхідно нагріти паливо в багатті до певного параметра температури. Тільки після переходу цього рубежу багаття буде підтримувати окислення палива без стороннього втручання за рахунок тепла, що виділяється.

Процес горіння неможливий без кисню